Hva betyr egentlig namaste?

untitled

Har du vært på en yogaklasse så har du nok erfart at yogalæreren avslutter klassen med å si ”namaste”. Håndflatene plasseres mot hverandre over hjertet, blikket vendes mot hendene, så lukkes øynene, man bøyer hodet og sier ”Namaste”. Men hvorfor gjør vi dette egentlig? Flere av dere som praktiserer yoga har sikkert hørt det og brukt det, uten helt å vite hva det betyr?

9923db8d0ee420e1858d36a05bee30e6

Ordet er navnet på selve håndposisjonen Anjali Mudra og betyr på sanskrit: ”Jeg bøyer meg for det guddommelige i deg”.

I mange land brukes denne håndposisjonen i hverdagen i møte med andre mennesker slik som vi håndhilser eller sier ”hei” eller ”ha det bra”. I yogisk sammenheng brukes denne håndposisjonen som en avslutning for å takke etter endt økt. Man takker seg selv ydmykt for det man har gjort, man uttrykker takknemlighet til sine lærere og veiledere som har vist vei, og en viser takknemlighet til sine elever/medelever. Hilsenen kan også sies å stå for at man på et spirituelt plan anerkjenner ”lyset” i en selv og i andre mennesker, at vi alle er ett.

Her er to ulike måter å uttrykke hva ”namaste” betyr:

 «I greet that place within you, which is love, light and life.  And when I am in that place in me, and you are in that place in you, we are not separate.»

«My soul honors your soul.  I honor the place in you where the entire Universe resides.  I honor the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me.  In sharing these things we are united, we are the same, we are one.»

Så ”namaste” er så mye mer enn et ”Hallo” eller et ”Ha det”. Det anerkjenner våre menneskelige likheter, at vi alle er ett, uansett hvor ulike vi er.

Et annet aspekt ved denne hilsenen er at håndflatene har en masse nerve avslutninger og bare det å holde hendene på denne måten gjør at hele systemet i kroppen din reagerer. Vi kommuniserer mye med hendene og i yoga er mudras (håndstillinger) en hel vitenskap. I det øyeblikk du plasserer hendene sammen, blir din ”dobbelthet” hva du liker og ikke liker, dine krav og motforestillinger, flatet ut. Energiene fungerer som ett. Høyre og venstre hjernehalvdel kobles sammen. Når vi bøyer vårt hode, senker du egoet ditt og aksepterer den andre som den er uten å tenke positive eller negative egenskaper hos motparten. Du viser også evne til forening og evne til å erkjenne energien i den du møter.

Så neste gang du hører noen si ”namaste” til deg så aksepter hilsenen og gi din tilbake! Ganske fint å gjøre synes nå jeg. 🙂

Namastè

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..